top of page

Кабала, червеният конец и спасението от уроки

Превод: Александър Сандев.

Днес е модерно да се връзва червен конец около китката. Според някои това е много силен амулет срещу уроки, според други - помага при телесни недъзи, а трети знаят, че той символизира принадлежността към учението Кабала. Почти всички знаменитости и представители на шоубизнеса са свързани с този конец, а дори и политици от най-висок ранг не се притесняват да го носят, та какво остава за обикновените хора, които подражавайки на своите кумири, също го връзват на ръцете си.


Нека се разберем, какво крие в себе си този „талисман“. Червеният конец не е безобиден амулет – това е юдейски кабалистки талисман във вид на червена вълнена нишка, която се връзва около китката на лявата ръка. Препоръчва се, конеца да се завърже от близък човек, който задължително да направи седем възела, произнасяйки особена молитва. Също така е важно и конеца да бъде купен с пари, а не сплетен със собствените ръце. Предполага се, че даденият талисман може да те защити от завист и уроки. В началото на ХХI век червеният конец придоби популярност сред звездите на американския шоубизнес (Бритни Спиърс, Мадона) и стана символ на увлечението по Кабала. Това увлечение стигна и до Русия.

Според вярванията на кабалистите червеният конец, завързан на китката от близък роднина или възлюбения, е най-силната защита срещу „лошите очи“ и хорската завист. Кабалистите считат, че негативната енергия прониква в човешкото тяло през лявата ръка. Завързаният на лявата китка амулет плаши и отблъсква всяко зло, което ви се изпраща от хората и свръхестествените същества. За последователите на Кабала този обичай означава много, но те носят на китката си само конци, донесени само от свещени места.

Съществуват и още по-невероятни представи за този талисман. Кабалистите са измислили, че този конец идва от старозаветната Рахил, любимата жена на Иаков, като се оказва, че когато тя се молила на Бога да я дари с деца, й се явил ангел, който й посочил решението на проблема – червеният конец. И след като получила от ангела този конец, се решили всички проблеми на Рахил и тя родила двама сина. Веднага трябва да се каже, че всичко това са измислици на кабалистите, защото в Стария Завет няма нищо подобно. Раждането на децата на Иаков се е случило чрез Божий промисъл и Рахил родила тогава, когато Бог си спомнил за нея и отворил утробата й – „И спомни си Бог за Рахил, и послуша я Бог, и отвори утробата й“(Бит. 30:22). Въпреки всичко обаче, тази лъжа за Рахил и червеният конец и до ден днешен се насажда от кабалистите, за се припише древност на тази „традиция“.

Освен всичко, кабалисткият конец има още няколко варианта на цветове освен червения. Той може да бъде още син, зелен, златист, розов и т.н. Забележително е това, че както беше казано по-горе, за да „работи“ конеца, трябва задължително да бъде закупен срещу пари. Ако вземете обикновен вълнен конец и си го завържете, този талисман няма да се котира.


Кому е нужно това?


Трябва да се отбележи, че ръководителят на Центъра за Кабала – равинът Филип Берг - е ловък предприемач, който не пропуска нито една възможност да заработи пари. Затова и центърът за Кабала в Лос Анджелис представлява мощно търговско предприятие. Там вземат пари за всичко. Само един начален курс струва 250 долара. Но най-големият бизнес се върти в магазина за сувенири за Кабала (Известно е, че кабалистите са привърженици на всякакви символи и нумерология). Тук има всякакви „свещени“ боклуци. И най-добре се продават знаменитите вълнени конци, за които се предполага, че предпазват от уроки. За едно вълнено конче може да оставите до 30 долара. И въпреки, че самата религиозна организация с нейните 50 центъра по целия свят заработва десетки милиони долари, тя се счита, че е с нестопанска цел, регистрирана е като благотворителна и не се облага с данъци. Както се казва, нищо лично, просто бизнес.

Милиони хора си купуват прекрасни конци - в качеството на талисмани - и стават привърженици на учението Кабала, без сами да го осъзнават. Само малка част от носителите на червените конци ги носят именно защото наистина вярват в Кабала и от цялата си душа искат да следват това учение.

Но ако маститите юдеи и обикновените хора нехристияни търсят своето щастие и защита в обикновено парче червен вълнен конец, то как да разбираме християните, които са кръстени в Името Господне и при това носят на шията си и кръст? Защо им е на християните още някой амулет или талисман, ако Господ ни е дарил най-силното Оръжие срещу Сатаната – КРЪСТА. Знайте, че човек който е християнин, осмелявайки се да поставя на тялото си символи на Кабала, предава Кръста и самия Господ и то - в името на какво? В името на слава, богатство, чест на Мамона…..Човек се превръща в служител на Сатаната и червеният конец е негов отличителен знак. Мнозина се заблуждават, мислейки си, че червеният конец им помага да намерят загубеното си здраве и да се защитят от уроки. Но кажете, как може сатанинският символ да ви защити от Сатаната? За съжаление никой не мисли за това.

Някои родители не се гнусят да слагат червени конци дори на новородени бебета, уж защитавайки ги от уроки, а в крайна сметка ги поверяват в ръцете на демоните. В днешно време рекламата работи с ръката на кабалистите. Целият шоубизнес, свързан с тези конци, пропагандира Кабала. Младежите избират конеца вместо кръста, защото „това е модерно и всички сега го носят“. Кръстът на шията престана да бъде спасително оръжие за хората, а често и виси само за украшение, защото няма даже разпятие, а вместо него - камъчета и шарки. Затова и юдейският кабалистичен конец според тях ги спасява от уроки, завист, носи богатство и мъдрост.

Това е поредното отстъпление от Бога, поредното противене на Него. Защо после да се учудваме, когато идва наказанието за това отстъпничество? Болести, войни, природни катаклизми – всичко това е наказание свише за наше вразумление. А как се радва дяволът, когато вижда поругаването на кръста Господен, когото хората пренебрегват. Само Кръстът може да победи дявола и Господ ни го е дарил за спасение. Обаче човек продължава да предпочита да търси някакви различни средства за борба с негативното.


Полезно
Search By Tags
No tags yet.
Follow "THIS JUST IN"
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
bottom of page