top of page

Какво е Йога? Система от физически упражнения или религиозна практика?

Днес Йога се предлага навсякъде, дори и в училищата и детските градини. Йогата обаче се представя предимно под формата на комплекси от физически упражнения, които „укрепват тялото и духа“ на човека. Привидно това наистина звучи примамливо. Уловката обаче е именно в детайлите.


Снимка: www.bulgariasega.com

Особено характерно за Йогата е липсата на ясно разграничаване между най- основополагащите понятия като "духовна практика" и "физическите упражнения." Още от самото начало, физическите упражнения се свързват в силно органично единство с точно определен начин на мислене и възприемане на живота и действителността, както и с понятията за "духовност".

Цялата тази тънка и добре премислена игра на въображение, физиология и психика има за цел да изгради у ученика, навлизащ в практикуването на йога, една много конкретна представа за човека и света, в която видимото, материалният свят - от една страна и невидимата реалност - от друга, са в системно, органично единство.

Проблемът е, че учението Йога не се излага систематично, в неговата пълнота още от самото начало. Учениците не се запознават с основополагащите концепции на учението, с неговите крайни цели и очаквани резултати при достигане на евентуалното "съвършенство". Това най-вероятно се прави, защото учениците биха го отхвърлили и не биха го приели, ако то им се разяснив пълнота още от самото начало. Ето защо учението Йога се представя непълно, докато междувременно и постепенно се възпитават определени навици, начин на живот, представи и светоглед. Така ученикът бива, простичко казано, "воден за носа", без да е наясно къде всъщност отива и какво го чака в края на пътя.

Предлагаме на вашето внимание един изключително интересен филм в две части, посветен на духовните практики, известни като Йога. Във филма са използвани, както интервюта на специалисти по йога, психолози, бивши и настоящи гуру – водачи от Индия, САЩ и Европа, така и кадри, заснети със скрита камера, които показват накои наистина потресаващи неща, които иначе никой, никога не би демонстрирал пред „непосветени“.

Приятно гледане:


"Боговете на новата епоха" - Част I:

"Боговете на новата епоха" - Част II:

Полезно
Search By Tags
No tags yet.
Follow "THIS JUST IN"
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
bottom of page