top of page

Истината за "Беглика фест"

Културен фестивал или псевдодуховен панаир на комерсиализма и скритата религия?



Между 25 и 28 август тази година, край язовира Голям Беглик, ще се проведе за осми път събитието, известно като "Беглика фест". Ако мислите, че в сайта на фестивала, ще намерите ясен отговор какво точно целят организаторите на "Беглика", ще трябва да ви разочароваме. Обяснение по същество няма, но пък ще прочетете много високопарно формулирани и безкрайно мъгляви, неясни и обтекаеми изречения, които реално не носят никаква съществена информация, която да ви бъде от полза. А може би именно това е и целта на водачите на "бегликърите".

"Ключът към Беглика 2016 си ти. Ти, защото си човешко същество. Ти, защото можеш да опознаеш това същество, заедно с другото до теб. Ти, защото си безкраен"


Сега стана ли ви ясно къде е ключът към "Беглика 2016"? На нас лично не. Със сигурност някой може да каже, че не разбираме "духа", че нямаме сетива и опитност, за да можем се извисим над това наше земно битие и да успеем да погледнем в безкрая!

Но какво все пак стои зад всичко това? Имат ли скрит и дълбок смисъл тези думи или са просто поредните празнословия, с които умело се злоупотребява? Предстои ни да разберем всичко това. Нека погледнем отблизо кой, как и срещу какво се изявява на "Беглика".


На сайта на фестивала може да се видят програмата и всички участници, които ще се представят тази година. Още от логото на "Беглика" личи,че там е мястото, където трябва да


идем, за да се "пробудим". Очаквано акцентът, който се набива на очи, е екологията и опазването на природата. Кой може да каже, че е противник на нещо подобно - разбира се, че никой.


"Устойчивата Беглика " включва следните неща:


1. Сътрудничество с местни доставчици;

2. Избягване на еднократна пластмасова посуда;

3. Използване на екологични препарати;

4. Енергия (захранване на всички ел. генератори, необходими за фестивала с био гориво);

5. Управление на отпадъците;

6. Компостери и компостни тоалетни;

7. Звук и Шум - Разбира се, тук се обяснява, как се спазва принципа за "акустично проектиране" и по този начин бегликърите изразяват "отношението си към спокойствието на дивата природа, както и етика към семейства и деца, които къмпингуват във фестивалната зона."

Всичко е чудесно, нали? Можете ли да кажете нещо на тези хубави хора, които са така загрижени за околната среда и всяко едно живо същество? Не можете. И правилно. Те на това и разчитат, за да могат да ви поднесат това, което всъщност не се вижда от пръв поглед.


Преминаваме към фестивалната програма. Първото, което ни направи впечатление е темата за т.нар. "Ген ключове", която присъства и в четирите дни на "Беглика". В сайта на фестивала пише дословно следното: "Ген ключовете са набор от учения, които са създадени за модерния начин на живот. Като универсален език, ген ключовете са вплетени директно в живота на човек чрез процеса на непрекъснатото наблюдение. Докато наблюдавате ген ключовете физически, емоционално и ментално, те започват да повишават вибрацията на вашето ДНК. Това се случва чрез многоизмерна промяна в нашето поведение, докато навлизаме в по-дълбоко приемане на нашата истинска безгранична природа."

Убедени сме, че едва ли има сериозен специалист по генетика, който би потвърдил горните думи, според които докато си "наблюдавате ген ключовете", те ще "повишат вибрацията на вашето ДНК". В случай, че решите да проведете научен спор за тези въпросни "вибрации на ДНК" и попитате в кое


научно списание със съответния impact factor* можете да прочетете повече за тях, едва ли ще получите сериозен отговор. Най-вероятно ще ви кажат, че това всъщност не е традиционна наука, а просто "набор от учения", както е казано по-горе и по тази причина те не подлежат на анализ и оценка чрез традиционните научни методи, а могат да бъдат достигани само чрез духовни практики. Или с други думи, научните "пропуски" и неясноти се обясняват с "духовност", а "пропуските" по отношение на духовното на свой ред се запълват с "научност" или по-точно с "наукообразни" пояснения. В крайна сметка получаваме нещо, което нито е наука, нито е вяра или духовност, но използва термините и от двете области, за да се легитимира пред по-голям брой...клиенти. Да, КЛИЕНТИ. Да не би някой да си мисли, че всичко това се прави просто така, заради вас и вашето "духовно израстване"? Нищо подобно!

Да продължим нататък. Кой е модерният теоретик и практик на този "набор от учения", които били създадени за "модерния начин на живот"? Оказва се, че това е находчивият британец Андрю Фретуел.


В сайта http://genekeys-bulgaria.com намираме следната информация:

"Роден във Великобритания, като в ранните си години е бил професионаен музикант. На 21-годишна възраст е имал силно духовно изживяване, което изцяло е променило възприятието му за света. Опитите да интегрира това преживяване в ежедневието си, са го довели до това да срещне различни учители и различни системи за саморазвитие. През 1985 той среща основния си таоистки учител – майстора Мантак Чиа, от когото е получил Седемте алхимични формули на безсмъртието, предадени на Мантак Чиа от бретарианецът и таоистки отшелник One Cloud."

Ако все още сте запазили невъзмутимото изражение на лицето си докато четете за "силното духовно изживяване на Фретуел", то когато сте стигнали до "седемте алхимични формули на безсмъртието", би трябвало вече да сте го загубили. Само се замислете от колко ли време съществуват тези "формули на безсмъртието" и след като се раздават така лесно, защо ли все още нямаме поне една известна на света група от безсмъртни граждани, пък било то и отшелници.

Искате безсмъртие тук, на Земята? Добре, заповядайте и ще го получите при Андрю Фретуел...но има някои малки подробности. Може би за тази година сте пропуснали шансовете си да станете безсмъртни, които видно от горецитирания сайт са били през април т.г. Тогава сте могли да си запишете индивидуална среща с г-н Фретуел, за която научихме следното: "На тази среща г-н Фретуел ще ви помогне да вникнете по-дълбоко в своя хологенетичен профил и по този начин да се доближите до своя естествен гений."

Срещите се насрочват индивидуално и...следват детайлите:

  • Продължителост: 80 минути

  • Цена: 140лв

Плащате 140 лв., но пък ще получите свой личен "хологенетичен профил" (каквото и да значи това) и току-виж, ако до момента не сте наблюдавали у себе си влечение към нещо по-специално, след срещата и след малко упражнения, може да откриете, че сте гений в някоя неизвестна за вас до момента област.

Ако желаете, потърсете в мрежата повече независима информация за "хологенетиката" като наука. Ние лично не успяхме да намерим нещо сериозно по въпроса, което все пак ни навежда на мисълта, че изработката на "хологенетичен профил" е чисто шарлатанство, облечено в псевдонаучна терминология.

Оказва се, че господинът от UK, има и лечителски способности (явно все пак е развил "своя естествен гений", за разлика от злобните скептици като нас), които също може да сподели с вас. Продължаваме да четем: "Андрю има повече от 30 години опит в лекуването. Неговата последна разработка Автентично Лековито Докосване (Original Feeling Touch) е едно изключително безусловно докосване, което се прилага на гръбначния стълб и позволява на тялото да освободи колективния стрес съхраняван отвътре."

"Лековитото докосване" на Андрю Фретуел, обаче, ще ви излезе малко по-скъпо от изготвянето на "хологенетичния ви профил", но няма да е нещо непосилно: Продължителността на "докосването" (пак при записана индивидуална среща) отново е 80 минути, но цената вече е 160 лв. Ако все пак индивидуални срещи ви притесняват, но имате тайнственото усещане за някаква криптогениалност (ех, как се изразихме), можете да се възползвате от останалите съвсем неустоими възможности, като да се запишете на семинар "Разкрий гения в теб". За един участник - 120лв. (пакет 1) - за двама участници - 180лв. (пакет 2) В цената е включено: - Присъствие на семинара „Разкрий гения в теб“ - Получаване на личен хологенетичен профил - 2 кафе паузи - 10% отстъпка при включване в други семинари и курсове организирани от Gene Keys Bulgaria Цени за лекция "Съзерцанието-Съвременният път към автентичното ни АЗ" -за един участник - 25лв. (пакет 3) -за двама участници - 40лв. (пакет 4) В цената е включено: - Присъствие на лекцията "Съзерцанието-Съвременният път към автентичното ни АЗ" .


Безсмъртието на вашето тяло, както и скритата ви гениалност, са, простете...малко вероятни, но пък с абсолютна сигурност можем да ви кажем, че посещението от ваша страна на подобни семинари и срещи ще отнеме част от спестяванията ви, срещу които няма да получите нищо друго, освен псевдонаучен и псевдодуховен микс от обтекаеми глупости.


Разбира се, програмата на "Беглика фест" не се изчерпва с това, а продължава с все по-претенциозни "духовни" мероприятия, като например:

- Танцова медитация - Танц на женската сила

- Фалун Дафа

- Пренатално възпитание, регресии (води се от "Психолог, писател, дула, Childbirth educator, йога инструктор, фасилитатор, констелатор и майка на три деца")

- Мандала център - който бил "място за цялостна трансформация."

- Кунг Фу

- Дървото на Живота - център за природосъобразен и устойчив начин на живот.


Следват още много неща, както културни, така и "духовни". В почти всички събития, предвидени в програмата обаче се усеща натрапчивото присъствие на няколко много конкретни думички, като "медитация", "йога", "ошо", "дзен", мантра, "аюрведа" и др.


Накъдето и да се обърнем, винаги стигаме точно до въпросните маги - чески думи.

Само че там липсва една много важна думичка която всъщност е общото между всички тях. И това е думата, която изключително упорито се избягва. Думата е Религия!

Защо религия?

Защото, всъщност, всеки един от тези термини "медитация", "мантра", "йога", "oшо", "aюрведа" и т.н. не съществуват извън религиозния контекст. Те не могат да имат различен смисъл освен религиозен. Нека обърнем внимание какво означава всяка от тези думи:


Какво е медитация?


Медитацията е съществен компонент на източните религии, философии и духовни учения! Понятието медитация се отнася за широк спектър от практики, които варират от техники, предназначени за насърчаване на релаксация, контакт с духовни учители и водачи, изграждане и овладяване на вътрешната енергия (Чи, Ки, прана и др.), като резултат може да има получаване на психични видения, тя може да доближи практикуващия по-близо до Бог, може да му даде възможност да вижда и осъзнава минали животи, да осъществява далечни, в други светове и измерения пътувания и т.н.


Какво е йога?


Йога е една от шестте индуистки философски школи, която приема медитацията за основно средство за постигане на освобождението. Освобождението, за което става дума, е всъщност, прекъсването на кръговрата от раждане - смърт - прераждане и се обозначава с понятието "мокша", а след постигането му се встъпва в "Нирвана". Кръговратът между живота и смъртта пък се нарича "Самсара"(санскрит). Термините "йога", "самсара", "мокша", "нирвана" и т.н. са понятия от източните религии.


Какво и кой е Ошо?


Ошо може да означава будистки монах от висок ранг или изключително целомъдрен будистки монах.

Ошо също така е името на индийския духовен учител Раджниш Чандра Мохан Джаин. Той е основател на спорното духовно и философско движение "Ошо-Раджниш". Учението на Ошо се корени в Хинду Адвайта веданта, която приема, че всяка реалност произтича от една единствена божествена същност. Ето и част от "Десетте заповеди" на Ошо. Правим уточнението, че Ошо заявява, че той е против всякакви заповеди, но "просто на шега" се съгласява да посочи следните:


- Никога не се подчинявай на никакви заповеди, освен ако не произхождат от дълбините ти; - Няма друг Бог, освен самият живот сам по себе си; - Истината е вътре в теб, не я търси никъде другаде; - Животът е сега и тук; - Не плувай — носи се по течението; - Умирай във всеки момент, за да можеш да бъдеш нов във всеки момент;

От информацията за Ошо и неговото учение, човек може да направи логичния извод, че възприемането на подобни философски принципи, според които човекът сам за себе си е върховен критерий за истинност и сам за себе си е бог, може да доведе до развитието на психопатичен тип мислене и възприемане на околния свят.

Какво е мантра?

Мантрата е религиозна сричка, дума или стихотворение, обикновено написана на санскрит. Те произлизат от Индия във ведическия индуизъм. Имат някои общи черти със заклинанията в смисъл, че те са превод на човешката воля и желание във формата на действие.


Гласните звуци често се възприемат като имащи магическа сила или дори представящи думите или речта на някое божество. За авторите на индуските свещени писания — упанишадите, самата сричката аум е мантра, представяща Брахман, божеството, но също и целостта на сътворението. Само да произнесеш тази сричка е като да изпиташ „небесното“ по много директен начин. Кукай (яп. 空海 Ку:кай, "Море на пустотата") (774—835), изказва предположението, че всички звуци са гласа на Дармакая Буда — т.е. както в индуско-упандишадските и йогистките представи, тези звуци са проява на крайната действителност. Думите имат загадъчна сила, чрез която могат да ни влияят. Една от възприетите научни етимологии свързва думата „мантра“ с „манас“, значещо „съзнание“ и „трана“, означаващо „защита“, откъдето следва, че мантрата е нещо, което пази съзнанието ни. За нея се смята, че прави много повече от това просто да защитава съзнанието ни.

Според теолозите мантрите представляват имена на т.нар. "духовни създания" които се призовават, чрез мантрата. Ако още не сте се стреснали, трябва да ви информираме, че съгласно демонологията, светът, където се намират призоваваните чрез мантрите създания, се обитава от бесовете. А въпросните бесове, съгласно християнското учение, представляват "свободно-разумни и безтелесни същества по собствена воля отпаднали от Бога, станали зли и образували особено враждебно на Бога и доброто царство". Още ли мислите, че употребата на мантри е нещо безопасно и безобидно? Всъщност, организаторите на "Беглика фест" го представят точно така. В едно бодряшко интервю на Росица Божкова пред "Портал 12" четем дословно следното: "...На фестивала ще има healing area (пространство за лечение), където ще има киртани, ще учим МАНТРИ, шаманско пеене...".(Линк към публикацията: http://portal12.bg/Beglika-fest-2016-pomaga-za-probuzhdane-i-nadgrazhdane-na-kolektivniya-duh-INTERVYu-.p2986)


Изключително некоректно е идеите за природосъобразния начин на живот, екологията и опазването на околната среда, които безспорно имат хиляди привърженици в България, да бъдат използвани за прикритие на разпространението на източни религии и култове. Това е злоупотреба с доверието на хората, които водени от чисти и много конкретни идеи, биват въвличани в "духовни практики", които им се представят за нещо неразривно свързано с природата, Земята, Вселената и всичко останало. Дали хората са наясно, че в Индия, страната от която идват всички тези "духовни практики", мироглед и ценности, човешките жертвоприношения на богинята Кали са се считали за нещо нормално, докато накрая не са били забранени от колониалните власти на Великобритания?

Защо въпросните "духовни практики" не се демонстрират в тяхната пълнота, а се изваждат от реалния им контекст, като се представят като нещо съвсем безобидно, че и полезно за духа и тялото? На "Беглика фест" сериозно място е отделено и на йога "Центъра за цялостна трансформация - "Мандала". За него в сайта на "Беглика" пише дословно следното:

"Място, където всеки може да открие свой път, метод и учение, с което да достигне менталното, емоционалното, душевното и физическото развитие, по отделно или балансирано. Мандала ще пренесат на Беглика Фест майсторския си подход в търсенето и разкриването на балансираното развитие чрез уъркшопи, семинари и практики, които ще въвлекат в процеса на трансформация всички бегликъри."

В сайта на "Мандала" пък хората се подлъгват чрез следните красиви думи:

"Това е безопасно пространство, в което всеки посетител се чувства сигурен и подкрепен в личната си трансформация. Нашата мисия е да предложим на посетителите си разнообразни практики и терапии, които задоволяват нуждата на съвременния човек да намери едно по-цялостно съществуване отвъд оцеляването. Стремим се да предоставяме цялостен подход на работа, чрез който всеки човек да намери алтернативни решения на проблемите на съвремието, за да съчетае материалното благоданествие и духовното развитие."

Отново истината някак е спестена и йогата е представена, като нещо средно между гимнастика и лека психотерапия, която обаче много ще ви помогне да намерите "алтернативни решения на проблемите на съвремието". Колко ху- баво, колко прекрасно и как отново "случайно" е спестена информация та, че реално клиентите

на "Мандала център" ще бъдат въвлечени на практика в една религиозна организа ция, която обаче крие този факт. Защо върху опаковката на всеки един хранителен про дукт, производителят е задължен да посочи всичките му съставки, независимо, колко и какви са те, но в същото време продаващите личностна "трансформация" на хората не са длъжни да ги информират, че на практика ги индоктринират с източни религиозни учения, които както казахме по-горе, допускат в себе си дори човешки жертвоприношения и които поради забраната им днес официално са заменени с убийства на животни? В интернет има достатъчно снимки от подобни кървави "духовни практики" и по тази причина предпочетохме да не публикуваме подобни кадри, които само биха предизвикали допълнителен стрес и неприятни усещания у читателите.


От всичко казано дотук смятаме, че някои неща вече са безспорно ясни. И дума не може да става йога да се възприема като вид "здравословна гимнастика", защото тя е неразривно свързана с източните религиозни култове.

Оттук възниква и напълно резонният въпрос, регистрирани ли са всички тези "йога клубове" и "духовни центрове" като представители на официално вероизповедание, което активно се промотира на "Беглика фест"?

Защо ли организаторите на "Беглика фест" упорито избягват да признаят и да информират хората, които канят, че на практика това е един РЕЛИГИОЗЕН фестивал, в което не може да има никакво съмнение?

Защо гостите на фестивала нямат възможност да направят ИНФОРМИРАН ИЗБОР дали да посетят или не това събитие?


Разбираме, че огромната част от участниците в програмата на фестивала на практика са търговци на религиозни учения и практики, които използват всяка възможност за самореклама и привличане на нови клиенти и последователи. Но не можем да приемем в същото време това, че те прикриват най-същественото - естеството на това, което реално предлагат на клиентите си. От една страна много шарлатани използват думата "духовност", за да придадат на "стоката" си по-особен статут и значимост, които да им помогнат по-добре да се пласират, като например една обикновена инструкторка по "бейли денс", която била посещавала Индия и днес използва вълшебните думички "духовност" и "медитация", за да представи на "бегликърите" своята т.нар. "Танцова медитация", наречена още и "Танц на женската сила".


Наистина всеки има право да търси своето място под слънцето, но не и за сметка на подвеждането на хората и некоректното представяне на "продукта", който реално получават.


От всичко казано до момента, можем да направим извода, че "Беглика Фест на практика представлява един псевдодуховен панаир на прикритата религия на Изтока. А тъй като силно се съмняваме, че българските държавни институции биха се заели с въвеждане на ред в тази област, надеждите ни са, че повече хора ще успеят да прочетат тази статия, да се замислят и ако искат да потърсят допълнителни източници на обективна информация. Но най-важното е всеки да може да направи своя ИНФОРМИРАН избор и сам да вземе осъзнато решение дали и как точно да се погрижи за своето здраве, духовно и личностно развитие.






*impact factor (импакт фактор) за едно академично списание е измерване, което отразява средния брой цитирания към последно публикувани в списанието статии. Често се използва като показател за относителното значение и влияние, което това списание има в своето научно поле, като списания с по-висок коефициент се смята, че са по-важни и значими от други с по-нисък такъв.


Правописът на цитатите е запазен в оригинал.

Полезно
Search By Tags
No tags yet.
Follow "THIS JUST IN"
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
bottom of page